Info Panel
You are here:   Home  /  Art  /  Retrat de dama amb joies. Retrato de dama con joyas.

Retrat de dama amb joies. Retrato de dama con joyas.

Retrat de dama amb joies

Autor: Ivorra, C.

Tècnica: Oli sobre llenç

1878

98 x 76 cm

L’obra, que pertany a la Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi, representa el retrat d’una dama d’alta posició social, ja que la seua indumentària està composta per un vestit molt de la moda segons l’època. Creuant la zona del pit, li passa una banda bicolor, blanca i blau cel; i a l’altura del pit dret porta una flor blanca, tradicionalment, símbol de puresa.

La jove representada va engalanada amb joies que reafirmen el seu estatus social. Es pot observar com al cap mostra una tiara triangular daurada i treballada amb filigranes. Fent conjunt, du unes arracades i al coll mostra un collar de perles de tres voltes.

Aquesta obra segurament es degué realitzar amb motiu d’una majoria d’edat o d’algun esdeveniment important per a la jove, que la seua família va voler immortalitzar. Veiem com l’objectiu és únicament la formació del retrat i mostrar la posició social de la jove. Per a aquest fet s’ha anul·lat qualsevol fons o paisatge que poguera distraure l’observació directa del personatge representat.

Bibliografia:

  • Segura Martí, J.M i Santamaria Cuello, M. Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi. I Catàleg de pintures. Del segle XVI a la dècada de 1930.  Alcoi, 2013.

Exposicions:

  • Exposició «Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi. Selecció de pintures. Del segle XVI a la dècada de 1930». Alcoi. 2013.

Text: Lucia Romero Segura


Retrato de dama con joyas

Ivorra, C.

Óleo sobre lienzo

1878

98 x 76 cm

La obra que pertenece a la Col·lecció d’Art del Ayuntamiento de Alcoy, representa a una dama de elevada posición social, ya que su indumentaria muestra un vestido muy a la moda de la época. Atravesando el pecho pasa una banda bicolor en blanco y celeste; y a la altura del pecho derecho se observa una flor blanca abierta, tradicionalmente, símbolo de pureza.

La joven representada va ataviada con joyas que reafirman su estatus social. Se puede observar como luce una tiara triangular dorada y trabajada con filigranas, y haciendo conjunto, muestra unos pendientes de oro colgantes. Al cuello lleva puesto un collar de perlas de tres vueltas a diferentes alturas que viene potenciado por el corte del escote del vestido.

Esta obra seguramente se realizaría con motivo de una mayoría de edad o de algún evento importante para la joven, y en el cual su familia quiso inmortalizar. Se puede observar como el objetivo es el retrato y mostrar la posición social de la joven, por este hecho se ha anulado cualquier voluntad de fondo o paisaje que pudiera distraer la observación directa del personaje representado.

Bibliografía:

  • Segura Martí, J.M i Santamaria Cuello, M. Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi. I Catàleg de pintures. Del segle XVI a la dècada de 1930.  Alcoy, 2013.

Exposiciones:

  • «Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi. Selecció de pintures. Del segle XVI a la dècada de 1930». Alcoi. 2013.

Texto: Lucia Romero Segura

  1878  /  Art  /  Last Updated abril 19, 2020 by Lucia Romero Segura  /  Tags: , , , , , , , , , , , , , ,