Info Panel
You are here:   Home  /  Art  /  [:ca]Retrat de María Sanz Albors[:es]Retrato de María Sanz Albors[:]

[:ca]Retrat de María Sanz Albors[:es]Retrato de María Sanz Albors[:]

[:ca]Retrat de María Sanz Albors

Autor desconegut

Oli sobre cartó

61 cm x 48 cm

1885

Aquesta obra de la Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi es va incorporar el 2012 a través d’una cessió a l’Ajuntament. Aquest retrat fa parella amb el titulat Retrat de Rafael Roig Pascual, arribat juntament amb aquest.

L’obra és un retrat realitzat amb data 1 de juliol del 1885 a Alcoi, on el cartó es troba posicionat dins un marc daurat ovalat. Les característiques del suport deixen a la vista que va ser un encàrrec d’un retrat molt econòmic, ja que no es troba realitzat ni sobre llenç ni sobre taula.

Es representa el retrat de bust d’una dama vestida amb un vestit de coll alt i una punta que li sobreïx. Aquest detall era un element diferenciador entre les dones de segle XIX, on la punta identificava la classe social de cada dona, ja que podia ser de guipur per a les classes altes o de gèneres més econòmics per a les classes socials més modestes. La dama retratada tan sols mostra una pinta a la part superior del cap que segurament li recull el cabell en un monyo alt, típic pentinat d’aquest moment.

La factura del retrat demostra una inseguretat per part del pintor, on el dibuix queda molt patent en la formació del retrat. Com seguint unes línies, el pintor no es permet la llibertat de donar profunditat a l’obra ni d’atorgar-li una volumetria. Per tant, es tracta d’un retrat resolt, però que tradueix la pròpia inexperiència de l’artista.

Bibliografia:

  • Segura Martí, J. M i Santamaria Cuello, M. Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi. I Catàleg de pintures. Del segle XVI a la dècada de 1930. Alcoi, 2013.
  • Ridaura Cumplido, C. La importacia social de la moda femenina burguesa a mediados del siglo XIX en Valencia. Ars Longa, Cuadernos de Arte. Universitat de València. 2002.

Text: Lucia Romero Segura

[:es]Retrato de María Sanz Albors

Autor desconocido

Óleo sobre cartón

61 cm x 48 cm

1885

Esta obra de la Col·lecció d’Art del Ayuntamiento de Alcoy se incorporó en 2012 a través de una donación al Ayuntamiento. Este retrato hace pareja con la obra titulada Retrato de Rafael Roig Pascual, que llegó con la misma donación.

La obra se trata de un retrato realizado con fecha 1 de julio de 1885 en Alcoy, donde lo encontramos posicionado dentro de un marco dorado ovalado. Se representa el retrato en plano de busto de una dama vestida con un traje de cuello alto y una puntilla que le sobresale. Este detalle era un elemento típicamente diferenciador entre las mujeres del siglo XIX, donde la puntilla podía indicar el estatus social de la mujer, ya que podía ser de guipur, para las clases altas o de género más económico para las clases sociales más modestas. La dama retratada tan solo muestra una peineta en la parte superior de la cabeza que seguramente le recogería el cabello en un moño alto, típico peinado de esta época.

Bibliografia:

  • Segura Martí, J.M i Santamaria Cuello, M. Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi. I Catàleg de pintures. Del segle XVI a la dècada de 1930.  Alcoi, 2013.
  • Ridaura Cumplido, Concha. La importacia social de la moda femenina burguesa a mediados del siglo XIX en Valencia. Ars Longa, Cuadernos de Arte. Universitat de València. 2002.

Texto: Lucia Romero Segura

[:]

  1885  /  Art  /  Last Updated enero 16, 2017 by artalcoi  /  Tags: , , , ,