Info Panel
You are here:   Home  /  Art  /  Venezia

Venezia

Venezia

Madrazo y Garreta, Ricardo Federico de

Oli sobre llenç

95 x 62 cm

1885 ca.

Obra que prové de Patrimoni Nacional.  Ricardo Federico de Madrazo y Garreta (Madrid 1852 – 1917) va ser un pintor que es va formar a l’Acadèmia de Belles Arts de San Fernando de Madrid. A més, va tenir com a mestres el seu pare mateix, Joaquín Espalter i els escultors Ricardo Bellver i Ponciano Ponzano.
En 1866 va conèixer Marià Fortuny, el seu cunyat, que influiria poderosament en la seua pintura. El 1867 va marxar a Toledo amb ell i l’any següent a Roma, on va assistir a l’Acadèmia Chigi. En 1869 es va establir a París juntament amb els Fortuny. Allí va poder visitar el taller de Jean-Louis-Ernest Meissonier. També va aprofitar aquesta estada per a completar la seua formació amb la còpia de les grans obres del Louvre i del Museu de Luxemburg, al mateix temps que treballava al taller del seu cunyat. A causa de la guerra Franco-Prussiana, es va veure obligat a tornar a Espanya amb la seua germana i el seu cunyat, i es va establir a Granada. Allí els dos pintors van pintar au plein air a l’Alhambra i l’Albaicín. Des d’allí van marxar al Marroc amb José Tapiró i més tard van anar a Roma. La vida de Ricardo Madrazo va estar vinculada a la de Mariano Fortuny fins a la mort d’aquest ocorreguda el 1874. Després es va encarregar del seu estudi, de la catalogació i la subhasta de les obres de Fortuny. A continuació va passar algunes temporades a Tánger amb Tapiró, i alternava estades entre París i Madrid, on va participar alternativament en les Exposicions Nacionals de Belles Arts. En 1885 es va establir definitivament a Madrid, i viatjava una vegada a l’any a Venècia i a París. A partir d’aquell any, i com era tradició familiar, es va especialitzar en pintures de paisatge i retrat. Pel seu taller van passar des de la reina Maria Cristina fins a Archer Milton Huntington, Lázaro Galdiano, etc.

L’obra Venezia, que pertany a la Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi, és una obra que degué fer Ricardo Federico de Madrazo durant l’etapa en la qual viatjava a Venècia, a partir de 1885. S’hi representa el retrat d’una jove vestida amb un vestit rosa i un xal roig. A la mà du un ventall blau decorat. L’escena es desenvolupa a l’anomenada Riva degli Schiavoni, ja que des d’eixa posició es pot veure al fons el Palazzo Ducale i el Campanile de la plaça de San Marcos. Al fons, es pot apreciar clarament l’església de Santa Maria della Salute, construïda el 1687.

Tota l’obra està realitzada amb totalitats molt neutres, a excepció del retrat de la jove, que ressalta pel colorit del mantell i que es troba enllaçat amb dues xicotetes embarcacions que es poden apreciar al fons de la imatge.

Espectacular composició, amb una gran factura i una pinzellada molt solta, que fa que el mar tinga una resplendor autèntica. La posició de la jove és perfecta, fa una gran sensació de naturalitat tot i la postura. La jove s’admira les sabates i ens guia la nostra mirada al mateix lloc. Es tracta d’una obra on es combinen dues de les especialitats de l’artista, el paisatge i el retrat, i en aquesta bella representació queda patent la seua mestria.

Bibliografia i web:

Exposicions:

  • Exposició «Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi. Selecció de pintures. Del segle XVI a la dècada de 1930». Centre Cultural Mario Silvestre. Alcoi. 2013. p. 33.

Text: Lucia Romero Segura


Venezia

Madrazo y Garreta, Ricardo Federico de

Óleo sobre lienzo

95 x62 cm

1885 ca.

Obra proveniente de Patrimonio Nacional.

Ricardo Federico de Madrazo y Garreta ( Madrid 1852 – 1917) fue un pintor que se formó en la Academia de Bellas Artes de San Fernando de Madrid, además tuvo como maestros a su propio padre, a Joaquín Espalter y a los escultores Ricardo Bellver y Ponciano Ponzano.

En 1866 conoció a Mariano Fortuny, su cuñado y quien influiría decisivamente en su pintura. En 1867 se marchó a Toledo con Fortuny y al año siguiente a Roma, donde frecuentó las clases de la Academia Chigi con quice años de edad.

En 1869 se estableció en París junto a los Fortuny, y allí pudo visitar el taller de Jean-Luois-Ernest Meissonier. También aprovechó esta estancia para completar su formación copiando las grandes obras del Louvre y del Museo de Luxemburgo, al mismo tiempo que trabajaba en el taller de su cuñado. A causa de la guerra Franco-Prusiana, se vio obligado a volver a España con su hermana y su cuñado, estableciéndose en Granada. Allí los dos pintores aprovecharon para pintar a plein air en la Alhambra y en el Albaicín. Después marcharon a Marruecos junto con José Tapiró y más tarde fueron a Roma. La vida de Ricardo Madrazo estuvo vinculada a la de Mariano Fortuny hasta su muerte en 1874. Después se encargó de su estudio, de la catalogación y de la subasta de las obras de Fortuny. A continuación pasó algunas temporadas en Tánger junto con Tapiró, y alternaba estancias entre París y Madrid, participando alternativamente en las Exposiciones Nacionales de Bellas Artes de las dos ciudades. A partir de ese año, y como era tradición familiar, se especializó en pintura de paisaje y retrato. Por su taller pasaron desde la reina María Cristina a Archer Milton Huntington, Lázaro Galdiano, …

La obra Venezia, que pertence a la Col·lecció d’Art del Ayuntamiento de Alcoy, se trata de una obra que debió realizar Ricardo Federico de Madrazo durante la etapa en la cual viajaba a Venecia, a partir de 1885.

Se representa el retrato de cuerpo entero de una joven vestida con con un vestido rosa y un chal  rojo, en la mano lleva un abanico azul decorado. La escena se desarrolla en la llamada Riva degli Schiavoni, ya que desde esa posición se puede ver al fondo a la derecha de la obra el Palazzo Ducale y el Campanile de la Piazza San Marco. Al fondo, se puede apreciar claramente la iglesia de Santa Maria della Salute, construida en 1687.

Toda la obra se encuentra realizada en tonalidades neutras, a excepción del retrato de la joven que resalta por el colorido del mantón y que está enlazado con dos pequeñas embarcaciones que se pueden apreciar al fondo de la imagen. De espectacular composición, con una gran factura y una pincelada muy suelta que hace que el mar tenga un resplandor auténtico. La posición de la joven es perfecta, da una sensación de naturalidad contando la complejidad de la postura, donde la joven se admira los zapatos y nos guía la mirada a ese mismo lugar. Se trata de una obra donde se combinan dos de las especialidades del artista, el paisaje y el retrato, y en esta bella representación queda patente su gran maestría.

Bibliografía y Web:

Exposiciones:

  •  Exposició «Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi. Selecció de pintures. Del segle XVI a la dècada de 1930″. Centre Cultural Mario Silvestre. Alcoi. 2013. p. 33.

Texto: Lucia Romero Segura

 

  1885  /  Art  /  Last Updated mayo 13, 2020 by Lucia Romero Segura  /  Tags: , , , ,