Info Panel
You are here:   Home  /  Art  /  [:ca]Trionf de l’Eucaristia sobre la idolatria. s.XIX[:es]Triunfo de la Eucaristía. s.XIX[:]

[:ca]Trionf de l’Eucaristia sobre la idolatria. s.XIX[:es]Triunfo de la Eucaristía. s.XIX[:]

[:ca]Triomf de l’Eucaristia sobre la idolatria

Autor anònim

Oli sobre làmina de coure

Finals s. XIX

70 x 84 cm

Aquesta obra és una còpia del model que Rubens va realitzar per a la creació d’un dels disset tapissos que l’arxiduquessa Isabel Clara Eugenia va encarregar per al Monestir de les Descalces de Madrid. Per a la producció dels tapissos, en primer lloc es realitzaven uns esbossos que es mostraven per a definir com quedaria la imatge. En un segon pas, es realitzaven uns models, on l’escena estava molt més completa, amb tots els detalls i realitzada a l’invers, ja que ho demandava la producció dels tapissos. Finalment, es creaven uns cartons de mida natural que es feien arribar als mestres tapissers perquè teixiren les escenes. Aquestes obres eren una sèrie que tracta el tema del triomf de l’Eucaristia o el Triomf de l’Església.

La còpia del model de Rubens que la Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi acull és una obra realitzada en el segle XIX i on l’artista devia ser algun dels pintors pensionats a Madrid que va realitzar aquesta còpia com a procés formatiu i com a agraïment a l’Ajuntament d’Alcoi per haver ajudat la seua carrera, va donar aquesta composició.

Més enllà del fet que l’obra siga una còpia, el fet important és com l’artista va decidir copiar i interpretar aquest model, per tal d’estudiar la complicada composició en moviment que Rubens planteja en la seua obra. Es procura materialitzar l’anatomia humana, la dinàmica i la cromatografia, per tal d’aconseguir l’efecte que Rubens va atorgar a aquestes grans composicions.

L’escena que se’ns presenta, en primer pla mostra un grup de seguidors de la fe pagana dins un temple romà que es disposaven a fer un ritual de sacrifici als déus. De sobte, aquests es troben sorpresos per l’aparició d’un àngel portador del calze amb el sant sagrament. Aquesta imatge es troba potenciada per una gran llum cegadora que transmet la idea d’aportar la llum de la religió a aquells que viuen en la foscor. En el moment en què Rubens va realitzar aquestes sèries, aquestes es consideraven d’una gran importància, ja que transmetien, mitjançat la pintura, la propaganda religiosa necessària per a l’Església en contra del protestantisme del moment.

Bibliografia i Web:

  • Segura Martí, J.M i Santamaria Cuello, M. Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi. I Catàleg de pintures. Del segle XVI a la dècada de 1930.  Alcoi, 2013.

Text: Lucia Romero Segura

[:es]Triunfo de la Eucaristía sobre la idolatría.

Autor desconocido

Óleo sobre lámina de cobre

Finales s. XIX

70 x 84 cm

Esta obra es una copia del modelo que Rubens realizó para la creación de uno de los diez y siete tapices que la Archiduquesa Isabel Clara Eugenia encargó para el Monasterio de las Descalzas de Madrid. Para la producción de los tapices en primer lugar se realizaban bocetos que mostraban cómo iba a quedar la imagen. En un segundo paso, se realizaban los modelos, donde la escena se mostraba completa y definida, con todos sus detalles y realizada a la inversa por necesidades técnicas de la creación del tapiz. Por último, se creaban unos cartones a tamaño natural para los maestros tapiceros para que pudieran tejer las escenas. Estas obras pertenecen a una serie que trata el tema del Triunfo de la Eucaristía o Triunfo de la Iglesia.

La copia del modelo de Rubens que la Col·lecció d’Art del Ayuntamiento de Alcoy acoge, es una obra realizada a finales del siglo XIX, donde el artista debía de ser uno de los pintores pensionados a Madrid. Esta obra seguramente seria un trabajo de proceso formativo, y como agradecimiento al Ayuntamiento de Alcoy por su apoyo a su carrera, donó está composición.

Más allá del hecho que la obra sea una copia, el hecho importante es la decisión del artista de copiar y de interpretar este modelo para estudiar la complicada composición en movimiento que Rubens plantea. Se procura materializar la anatomía humana, la dinámica y la cromatografía para llegar al efecto que Rubens otorga a estas grandes composiciones.

La escena que se nos presenta en primer plano, muestra a un grupo de seguidores de la fe pagana, dentro de un templo romano dispuestos a realizar un ritual de sacrificio a los dioses. De repente estos se encuentran sorprendidos por la aparición de un ángel portador del cáliz con el sacramento. Esta imagen se encuentra potenciada por la gran luz cegadora que transmite la idea de aportar la luz de la religión a aquellos que viven en la oscuridad. En el momento en que Rubens realizó estas series, se consideraban de una gran importancia, ya que transmitían a través de la pintura, la propaganda religiosa necesaria para la Iglesia contra el protestantismo del momento.

Bibliografía y  Web:

  • Segura Martí, J.M y Santamaria Cuello, M. Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi. I Catàleg de pintures. Del segle XVI a la dècada de 1930.  Alcoy, 2013.

Texto: Lucia Romero Segura

[:]

  1890  /  Art  /  Last Updated enero 16, 2017 by artalcoi  /  Tags: , , , , , ,