Info Panel
You are here:   Home  /  Art  /  Baralla en el segle XVII. Un lance en el siglo XVII

Baralla en el segle XVII. Un lance en el siglo XVII

Baralla en el segle XVII

Jordá Pascual, Edmund

Oli sobre llenç

87 x 118 cm

1900

L’obra prové d’una donació de l’artista a l’Ajuntament d’Alcoi per ser pensionat a Madrid.

Nascut a Alcoi el 1877, Edmund Jordà va ser pintor, decorador, dissenyador de vestits i il·lustrador. Deixeble de Ferran Cabrera es va formar a les acadèmies lliures de la ciutat fins que va poder marxar a Madrid a estudiar a l’Acadèmia de Belles Arts de San Fernando amb Emili Sala Francés, gràcies a ser pensionat per l’Ajuntament d’Alcoi el 1904. D’aquesta etapa de formació és l’obra que pertany a la Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi, La bonaventura.

El 1909 va iniciar la seua col·laboració artística al diari Heraldo de Alcoy. Va adquirir un gran renom com a dissenyador de vestits de festes i decorador de les Festes de Moros i Cristians.

Va ser professor de dibuix a l’Escola Industrial d’Alcoi, va obtenir nombrosos guardons i va participar en diverses exposicions a Alacant, Madrid, Barcelona i València.

Va ser l’autor de la imatge publicitària del «negret» del paper de fumar Pay-Pay de la casa «Bambú». Va morir el 1954.

L’obra, que pertany a la Col·lecció d’Art, es tracta d’una obra de formació, ja que és una còpia de l’original de Francesc Domingo Marqués que es troba al Museu Nacional del Prado, titulat Una baralla, segle XVII, on es representa el moment en què un dels dos combatents cau mortalment ferit, mentre el contrari, amb l’espasa encara a la mà dreta i la capa recollida a l’esquerra, tracta de fugir. Aquesta obra va estar exposada a l’Exposició Nacional del 1866, i va obtenir els majors elogis del públic i de la premsa. Rosales va aconseguir una medalla de tercera classe amb què va ser premiat pel jurat; a més a més, l’obra va ser adquirida pel govern amb destinació al Museu Nacional.

Edmund Jordà Pascual en va realitzar aquesta còpia i la va trametre a l’Ajuntament amb una inscripció en l’angle inferior dret: «Al Exmo. Ayuntamiento/ su afmo./ Edmundo Jordá/ Madrid, 1900».

Bibliografia:

  • Agramunt, F. Diccionario de artistas valencianos del siglo XX. Tomo II. Ed. Albatros. València. 1999.
  • DD.AA. Elogi de la Pintura. Alcoi, 1865 – 1925. Cat. Exp. Alicante. Caja Mediterraneo. Pp. 217
  • Domingo Marqués, Francisco . Un lance, siglo XVII. https://www.museodelprado.es/coleccion/obra-de-arte/un-lance-siglo-xvii/2aa44a1c-14e6-416d-aeb4-d3b7df784ce3
  • Segura Martí, J.M i Santamaria Cuello, M. Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi. I Catàleg de pintures. Del segle XVI a la dècada de 1930.  Alcoi, 2013. Pàg. 50

Exposicions:

  • Exposició «Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi. Selecció de pintures. Del segle XVI a la dècada de 1930». Centre Cultural Mario Silvestre. Alcoi. 2013.

Text: Lucia Romero Segura


Un lance en el siglo XVII

Jordá Pascual, Edmundo

Óleo sobre lienzo

87 x 118 cm

1900

La obra proviene de una donación del artista al Ayuntamiento de Alcoy por su pensionado en Madrid.

Nacido en Alcoy en 1877, Edmundo Jordá Pascual fue pintor, decorador, diseñador de trajes e ilustrador. Discípulo de Fernando Cabrera se formó en las Academias libres de la ciudad hasta que pudo marchar a Madrid a estudiar en la Academia de Bellas Artes de San Fernando y con Emilio Sala Francés, gracias a un pensionado del Ayuntamiento de Alcoy en 1904. De esta etapa de formación es la obra que pertenece a la Colección de Arte del Ayuntamiento de Alcoy, La buenaventura.

En 1909 inició su colaboración artística en el diario Heraldo de Alcoy. Adquirió un gran renombre como diseñador de trajes de fiestas de Moros y Cristianos.
Fue profesor de dibujo en la Escuela Industrial de Alcoy, obtuvo numerosos galardones y participó en diferentes exposiciones en Alicante, Madrid, Barcelona y Valencia.

Fue el autor de la imagen publicitaria del negrito del papel de fumar Pay-Pay de la casa «Bambú». Morirá en 1954.

La obra que pertenece a la Col·lecció d’Art del Ayuntamiento de Alcoy se trata de una obra de formación, ya que es una copia del original de Francisco Domingo Marqués que se encuentra en el Museo Nacional del Prado, titulado Un lance, siglo XVII. En la obra se representa el momento en que uno de los combatientes cae mortalmente herido, mientras el contrario, con la espada en la mano derecha y la capa recogida en la izquierda trata de huir. Esta obra fue expuesta en la Exposición Nacional del 1866, y obtuvo los mayores elogios del público y de la prensa. Rosales consiguió una medalla de tercera clase con la que fue premiado por el Jurado, además la obra fue adquirida por el Gobierno con destino el Museo Nacional del Prado.

Edmundo Jordá Pascual realizó esta copia y la remitió al Ayuntamiento con una inscripción en el ángulo inferior derecho: «Al Exmo. Ayuntamiento/ su afmo./ Edmundo Jordá/ Madrid, 1900.«.

Bibliografía:

Exposiciones:

  • Exposición «Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi. Selecció de pintures. Del segle XVI a la dècada de 1930». Centre Cultural Mario Silvestre. Alcoy. 2013.

Texto: Lucia Romero Segura[:]

  1900  /  Art  /  Last Updated abril 19, 2020 by Lucia Romero Segura  /  Tags: , , , , , , ,