Info Panel
You are here:   Home  /  Art  /  La bonaventura

La bonaventura

La bonaventura

Jordá Pascual, Edmund

Oli sobre llenç

98 x 147 cm.

1904

Nascut a Alcoi el 1877, Edmund Jordà va ser pintor, decorador, dissenyador de vestits i il·lustrador. Deixeble de Ferran Cabrera es va formar a les acadèmies lliures de la ciutat fins que va poder marxar a Madrid a estudiar a l’Acadèmia de Belles Arts de San Fernando amb Emili Sala Francés, gràcies a ser pensionat per l’Ajuntament d’Alcoi el 1904. D’aquesta etapa de formació és l’obra que pertany a la Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi, La bonaventura.

El 1909 va iniciar la seua col·laboració artística al diari Heraldo de Alcoy. Va adquirir un gran renom com a dissenyador de vestits de festes i decorador de les Festes de Moros i Cristians.

Va ser professor de dibuix a l’Escola Industrial d’Alcoi, va obtenir nombrosos guardons i va participar en diverses exposicions a Alacant, Madrid, Barcelona i València.

Va ser l’autor de la imatge publicitària del «negret» del paper de fumar Pay-Pay de la casa «Bambú». Va morir el 1954.

Aquest quadre de Jordà Pascual, tal com diu Espí, és de temàtica costumista construït dins les regles del modernisme. L’obra presenta dues dames ricament vestides, a la moda del moment, amb una gitana que els ofereix llegir-los el futur.
Tot el que presenta l’obra té una harmonia perfecta. Veiem com les dues dames es troben en un café o en una terrassa, disposades a berenar una xocolata calenta i un got de llet amb uns dolços. Tot es troba presentat com un esplèndid bodegó inserit en l’escena. L’escena pertany a un dels molts cafés madrilenys on l’alta societat acudia i on aquestes joves gitanes es presentaven amb la seua roba ben acolorida i alegre, engalanades amb les múltiples pintes al cap.

L’obra és un registre plural, on presenta el bodegó, el retrat, el paisatge i el tema de gènere. Aquesta obra va ser presentada per l’artista a l’Exposició Nacional del 1904 juntament amb Retrato i A la calor del foc.

Bibliografia:

 • Espí Valdés, A. La colección de cuadros del Excmo. Ayuntamiento de Alcoy. Boletín Informativo Municipal del Excmo. Ayuntamiento de Alcoy. Año VII. Núm 9. Enero-Diciembre 1969.
 • Espí Valdés, A. Pintura Alicantina. Alicante, Diputación Provincial de Alicante, 1999. pàg. 279.
 • Espí Valdés, A. Pintores de Alcoy. De Antonio Gisbert a Rigoberto Soler. Fundación Instituto Portuario de Estudios y Cooperación de la Comunidad Valenciana. 2000. pàg. 46.
 • AA. Elogi de la Pintura. Alcoi, 1865–1925. Cat. Exp. Alicante. Caja Mediterraneo. Pàg. 132-133
 • Segura Martí, J. M. i Santamaria Cuello, M. Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi. I Catàleg de pintures. Del segle XVI a la dècada de 1930. Alcoi, 2013. Centre Cultural Mario Silvestre. Alcoi. 2013. Pàg. 52

Exposicions:

 • «Elogi de la pintura». Centre d’Art d’Alcoi CADA. Període: 28 de desembre de 2010 al 3 d’abril del 2011. Alcoi.
 • Exposició «Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi. Selecció de pintures. Del segle XVI a la dècada de 1930». Centre Cultural Mario Silvestre. Alcoi. 2013.

Text: Lucia Romero Segura


La bonaventura

Jordá Pascual, Edmund

Oli sobre llenç

98 x 147 cm.

1904

Nascut a Alcoi el 1877, Edmund Jordà va ser pintor, decorador, dissenyador de vestits i il·lustrador. Deixeble de Ferran Cabrera es va formar a les acadèmies lliures de la ciutat fins que va poder marxar a Madrid a estudiar a l’Acadèmia de Belles Arts de San Fernando amb Emili Sala Francés, gràcies a ser pensionat per l’Ajuntament d’Alcoi el 1904. D’aquesta etapa de formació és l’obra que pertany a la Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi, La bonaventura.

El 1909 va iniciar la seua col·laboració artística al diari Heraldo de Alcoy. Va adquirir un gran renom com a dissenyador de vestits de festes i decorador de les Festes de Moros i Cristians.

Va ser professor de dibuix a l’Escola Industrial d’Alcoi, va obtenir nombrosos guardons i va participar en diverses exposicions a Alacant, Madrid, Barcelona i València.

Va ser l’autor de la imatge publicitària del «negret» del paper de fumar Pay-Pay de la casa «Bambú». Va morir el 1954.

Aquest quadre de Jordà Pascual, tal com diu Espí, és de temàtica costumista construït dins les regles del modernisme. L’obra presenta dues dames ricament vestides, a la moda del moment, amb una gitana que els ofereix llegir-los el futur.
Tot el que presenta l’obra té una harmonia perfecta. Veiem com les dues dames es troben en un café o en una terrassa, disposades a berenar una xocolata calenta i un got de llet amb uns dolços. Tot es troba presentat com un esplèndid bodegó inserit en l’escena. L’escena pertany a un dels molts cafés madrilenys on l’alta societat acudia i on aquestes joves gitanes es presentaven amb la seua roba ben acolorida i alegre, engalanades amb les múltiples pintes al cap.

L’obra és un registre plural, on presenta el bodegó, el retrat, el paisatge i el tema de gènere. Aquesta obra va ser presentada per l’artista a l’Exposició Nacional del 1904 juntament amb Retrato i A la calor del foc.

Bibliografia:

 • AA.VV. Elogi de la Pintura. Alcoi, 1865–1925. Cat. Exp. Alicante. Caja Mediterraneo. Pág. 132-133
 • Espí Valdés, A. La colección de cuadros del Excmo. Ayuntamiento de Alcoy. Boletín Informativo Municipal del Excmo. Ayuntamiento de Alcoy. Año VII. Núm 9. Enero-Diciembre 1969.
 • Espí Valdés, A. Pintura Alicantina. Alicante, Diputación Provincial de Alicante, 1999. pág. 279.
 • Espí Valdés, A. Pintores de Alcoy. De Antonio Gisbert a Rigoberto Soler. Fundación Instituto Portuario de Estudios y Cooperación de la Comunidad Valenciana. 2000. pág. 46.
 • Segura Martí, J. M. i Santamaria Cuello, M. Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi. I Catàleg de pintures. Del segle XVI a la dècada de 1930. Alcoi, 2013. Centre Cultural Mario Silvestre. Alcoy. 2013. Pág. 52

Exposicions:

 • «Elogi de la pintura». Centre d’Art d’Alcoi CADA. Periodo: 28 de diciembre de 2010 al 3 de abril del 2011. Alcoy.
 • Exposició «Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi. Selecció de pintures. Del segle XVI a la dècada de 1930». Centro Cultural Mario Silvestre. Alcoy. 2013.

Text: Lucia Romero Segura[:]

  1904  /  Art  /  Last Updated abril 16, 2020 by Lucia Romero Segura  /  Tags: , , , , , ,