Info Panel
You are here:   Home  /  Art  /  Pati de l’estudi de Cabrera

Pati de l’estudi de Cabrera

Pati de l’estudi de Cabrera

Cabrera Cantó, Ferran

Oli sobre llenç

41,5 x 28 cm

Principi s.XX

Ferran Cabrera Cantó (Alcoi, 1866-1937), pintor alcoià que es va formar a l’Acadèmia de Sant Carles de València per a continuar en la de Sant Fernando a Madrid, i acabar a Roma amb una pensió de la Diputació d’Alacant. Després de tres anys a Roma, tornarà a Alcoi, i donarà classes a l’Escola Industrial i a la “Casa de la Bolla”. Es casarà amb Milagros Gisbert, filla del seu protector, però que va morir a l’any d’haver contret matrimoni. Es tornarà a casar amb la seua cunyada, Elvira Brutinel, també vídua.

Instal·larà el seu taller a la Casa del Pavo, al carrer de Sant Nicolau, i es convertirà en l’epicentre polític, cultural i intel·lectual de la ciutat. Sense necessitats econòmiques, es dedica a l’art plenament sense imposicions externes. L’obra de Cabrera experimentarà diferents fases, tant estètiques com temàtiques, que s’han de tenir presents per a poder comprendre cada obra.

No és el mateix tractament el que realitza a l’obra Mors in Vita, que en un paisatge o a l’obra titulada A l’abisme.

Tal com explica el Mubag, l’obra de Cabrera mostra diferents etapes, la que realitza després del seu viatge a Itàlia, on farà obres d’història o d’argument, i posteriorment es dirigeix cap a temàtiques del costumisme valencià amb una factura luminista, tal com les desenvoluparà Sorolla, però sense exagerar tant la pinzellada. A partir del descobriment del seu propi entorn natural, pintarà paisatges de la serra de Mariola, amb la voluntat de la captació de la llum i la recreació de l’atmosfera de la nostra terra. També realitzarà obres religioses per a decorar les esglésies de Santa Maria, Sant Jordi i Sant Maure i Sant Francesc.

Com es pot apreciar, Fernando Cabrera Cantó és un artista a qui li agrada la investigació i l’exploració de nous temes i arguments, a més d’aconseguir una evolució de la seua factura que es transmet en les pinzellades.

L’obra Pati de l’estudi de Cabrera és un paisatge realitzat a principis de segle on Cabrera representa el seu pati d’estil àrab amb els merlets, els arcs lobulats i en forma de ferradura típics de l’arquitectura àrab.

Observant l’obra, s’hi pot advertir la pinzellada ràpida que dibuixa cada línia i cada element amb exactitud, deixant entreveure que l’obra ha estat realitzada a plein air, seguint les característiques impressionistes. L’obra, a través d’aquesta divisió natural creada per l’heura que travessa el gran arc, estableix un espai de llum i un d’ombra. La part més il·luminada es troba al mateix temps més definida; en canvi, la que ha quedat en la foscor es troba difosa i esborrada, restant-li importància dins la composició.

Un paisatge que s’inclou dins el grup de les múltiples obres que Ferran Cabrera va realitzar per la Serra de Mariola a plein air, en què aconsegueix captar la llum i l’atmosfera de la seua terra.

Bibliografia:

  • Espí Valdés, Adrián. Acercamiento al mundo plástico y humano de Cabrera Cantó. Revista interdisciplinar. Nº 3 i 4. IES Pare Vitoria. Alcoi.1984.
  • Fernando Cabrerahttp://www.mubag.com/cabrera-canto-fernando/
  • Fernando Cabrera. https://www.museodelprado.es/aprende/enciclopedia/voz/cabrera-canto-fernando/d530cee6-0937-4f00-bf2a-dbd433af6af8
  • Hernández Guardiola; L. Fernando Cabrera Cantó (1866-1937). Cat. Exp. Diputació d’Alacant. 2005.
  • Segura Martí, J.M i Santamaria Cuello, M. Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi. I Catàleg de pintures. Del segle XVI a la dècada de 1930. Alcoi, 2013.

Exposicions:

  • Exposició “Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi. Selecció de pintures. Del segle XVI a la dècada de 1930″. Centre Cultural Mario Silvestre. Alcoi. 2013.

Text: Lucia Romero Segura