Info Panel
You are here:   Home  /  Art  /  Carrasques

Carrasques

Carrasques

Cabrera Cantó, Ferran

Oli sobre llenç

32 x 41,5 cm.

Principis del s.XX

Ferran Cabrera Cantó (Alcoi, 1866-1937), pintor alcoià, que es va formar a l’Acadèmia de Sant Carles de València per a continuar en la de Sant Fernando a Madrid, i acabar a Roma amb una pensió de la Diputació d’Alacant. Després de tres anys a Roma, tornarà a Alcoi, i donarà classes a l’Escola Industrial i a la “Casa de la Bolla”. Es casarà amb Milagros Gisbert, filla del seu protector, però que va morir a l’any d’haver contret matrimoni. Es tornarà a casar amb la seua cunyada, Elvira Brutinel, també vídua.

Instal·larà el seu taller a la Casa del Pavo, al carrer de Sant Nicolau, i es convertirà en l’epicentre polític, cultural i intel·lectual de la ciutat. Sense necessitats econòmiques, es dedica a l’art plenament sense imposicions externes. L’obra de Cabrera experimentarà diferents fases, tant estètiques com temàtiques, que s’han de tenir presents per a poder comprendre cada obra.

No és el mateix tractament el que realitza a l’obra Mors in Vita, que en un paisatge o a l’obra titulada A l’abisme.

Tal com explica el Mubag, l’obra de Cabrera mostra diferents etapes, la que realitza després del seu viatge a Itàlia, on farà obres d’història o d’argument, i posteriorment es dirigeix cap a temàtiques del costumisme valencià amb una factura luminista, tal com les desenvoluparà Sorolla, però sense exagerar tant la pinzellada. A partir del descobriment del seu propi entorn natural, pintarà paisatges de la serra de Mariola, amb la voluntat de la captació de la llum i la recreació de l’atmosfera de la nostra terra. També realitzarà obres religioses per a decorar les esglésies de Santa Maria, Sant Jordi i Sant Maure i Sant Francesc.

Com es pot apreciar, Fernando Cabrera Cantó és un artista a qui li agrada la investigació i l’exploració de nous temes i arguments, a més d’aconseguir una evolució de la seua factura que es transmet a les pinzellades.

L’obra, que pertany a la Col·lecció de l’Ajuntament d’Alcoi, es tracta d’un paisatge típic de la Serra de Mariola. Posiciona els arbres al límit d’un bancal on sembla que aquests siguen els models de l’artista. Es pot apreciar la gran naturalitat de factura de l’obra, mostra amb la pinzellada que es tracta d’una obra realitzada a plein air, amb una captació de la llum única. Cabrera demostra en aquesta obra la tècnica precisa del luminisme amb les pinzellades ràpides.

Bibliografia:

  • Espí Valdés, Adrián. Centenario del pintor Fernando Cabrera Cantó. Sinfonia Cabrerista. Separata de “Archivo de Arte Valenciano”. València. 1966.
  • Espí Valdés, Adrián. Acercamiento al mundo plástico y humano de Cabrera Cantó. Eines. Revista interdisciplinar. Núm. 3 i 4. IES Pare Vitòria. Alcoi. 1984.
  • Hernández Guardiola, L. Fernando Cabrera Cantó (1866-1937). Cat. Exp. Diputació d’Alacant. 2005.
  • Cabrera Cantó, Ferran.www.museodelprado.es/aprende/enciclopedia/voz/cabrera-canto-fernando/d530cee6-0937-4f00-bf2a-dbd433af6af8
  • Cabrera Cantó, Ferran. www.mubag.com/cabrera-canto-fernando/
  • Segura Martí, J. M. i Santamaria Cuello, M. Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi. I Catàleg de pintures. Del segle XVI a la dècada de 1930. Alcoi, 2013. Centre Cultural Mario Silvestre. Alcoi. 2013. Pàg. 45

Exposicions:

  • Exposició “Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi. Selecció de pintures. Del segle XVI a la dècada de 1930”. Centre Cultural Mario Silvestre. Alcoi. 2013.

Text: Lucia Romero Segura

  1903  /  Art  /  Last Updated March 10, 2017 by Lucia Romero Segura  /  Tags: , , , , , , , , ,