Info Panel
You are here:   Home  /  Art  /  Vell camperol

Vell camperol

Aguirre Sánchez, Lorenzo

Vell camperol

6 d’abril de 1912

Oli sobre llenç

110 x 80 cm

 

Obra que va arribar a la Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi a través de la recuperació del Patrimoni Artístic Nacional per a la creació del Museu d’Art en 1945.

Lorenzo Aguirre Sánchez (Pamplona, 1885 – Madrid, 1942), va ser un artista polifacètic, ja que va ser escenògraf, cartellista, escriptor i periodista, a més de policia. Nascut a Pamplona, va passar la seua infantesa a la ciutat d’Alacant on es formaria al costat de Llorenç Casanova i Llorenç Pericàs.

En 1899 marxarà a Madrid a continuar la seua formació com a pintor a l’Escola Superior de Pintura, Escultura i Gravat.

En 1901 marxarà a París on va treballar l’escenografia als tallers de la Gran Òpera i al costat dels mestres Bayilly i Gambón.

El 1910 guanyarà una tercera medalla en una exposició que es va celebrar a Mèxic amb motiu de la seua independència. Durant aquests anys participa en les exposicions que es fan a Madrid i la revista La Esfera publica les seues il·lustracions.

En 1919 farà la seua primera exposició individual a l’Ateneu de Madrid. El 1922 va acudir a l’Exposició Nacional amb l’obra Luz divina que li donaria una tercera medalla. Aquesta distinció li va proporcionar un reconeixement de la comunitat navarresa a Madrid, la qual cosa va fer que es presentara als Salones de Otoño de Madrid de 1923, 1925. En el Salón de 1926, amb l’obra Crepúsculo de vidas, va obtenir una Medalla de Segona classe. També va participar a l’Exposició Nacional de Belles Arts.

En els anys 30 es va fer càrrec de la direcció de l’Escola de la Policia Espanyola que combinava amb la seua faceta de pintor. Aguirre era d’ideals republicans i era també membre del Partit Comunista.

Després de la Guerra, es va exiliar a París i quan intentava marxar a Amèrica va ser detingut en 1940 i va ingressar a la presó d’Ondarreta. En 1941 va ser traslladat a la presó de Porlier a Madrid. Va ser executat en 1942, acusat d’auxili a la rebel·lió, tot i la petició de clemència de les seues filles.

L’obra general de Lorenzo Aguirre al·ludeix a les distintes facetes que aquest artista tenia la capacitat de dur endavant. Les seues obres eren, sobretot, la de personatges arquetípics on es representava aquells que es queden gravats a la memòria de la societat, tal com explica Gregorio Díaz Ereño i Camino Paredes en el text del Catàleg de l’Exposició celebrada a Pamplona el 1999.

L’obra, que pertany a la Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi, mostra una d’aquestes figures, el vell camperol, on allò que es preocupa de demostrar és la psicologia de la figura. Un personatge esplèndidament representat, on el dibuix i la tècnica se supediten a la figura.

Ens trobem davant d’una obra en què allò que es vol transmetre és la figura del camperol, els seus trets representatius, que ens evoquen tot el que comporta.

Es pot apreciar com la figura en primer terme quasi ocupa tot l’espai i tan sols s’hi aprecia un fons que està realitzat amb un altre tractament, fet que deixa clar que allò en què ens hem de fixar és la figura del vell treballador.

També, un tret que cal destacar és el gran tractament de la llum que es complementa amb la idea d’optimisme que emana la figura.

Un retrat on la psicologia positiva es troba a cada pinzellada que crea aquesta figura.

Bibliografia:

Exposicions:

  • Exposició “Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi. Selecció de pintures. Del segle XVI a la dècada de 1930”. Centre Cultural Mario Silvestre. Alcoi. 2013.

Text: Lucia Romero Segura

  1912  /  Art  /  Last Updated September 7, 2017 by Lucia Romero Segura  /