Info Panel
You are here:   Home  /  Art  /  Apunt

Apunt

Apunt

Cabrera Cantó, Fernando

Oli sobre llenç

33,3 x 23,8 cm

1920 ca.

Ferran Cabrera Cantó (Alcoi, 1866-1937), pintor alcoià que es va formar a l’Acadèmia de Sant Carles de València per a continuar en la de Sant Fernando a Madrid, i acabar a Roma amb una pensió de la Diputació d’Alacant. Després de tres anys a Roma, tornarà a Alcoi, i donarà classes a l’Escola Industrial i a la “Casa de la Bolla”. Es casarà amb Milagros Gisbert, filla del seu protector, però que va morir a l’any d’haver contret matrimoni. Es tornarà a casar amb la seua cunyada, Elvira Brutinel, també vídua.

Instal·larà el seu taller a la Casa del Pavo, al carrer de Sant Nicolau, i es convertirà en l’epicentre polític, cultural i intel·lectual de la ciutat. Sense necessitats econòmiques, es dedica a l’art plenament sense imposicions externes. L’obra de Cabrera experimentarà diferents fases, tant estètiques com temàtiques, que s’han de tenir presents per a poder comprendre cada obra.

No és el mateix tractament el que realitza a l’obra Mors in Vita, que en un paisatge o a l’obra titulada A l’abisme.

Tal com explica el Mubag, l’obra de Cabrera mostra diferents etapes, la que realitza després del seu viatge a Itàlia, on farà obres d’història o d’argument, i posteriorment es dirigeix cap a temàtiques del costumisme valencià amb una factura luminista, tal com les desenvoluparà Sorolla, però sense exagerar tant la pinzellada. A partir del descobriment del seu propi entorn natural, pintarà paisatges de la serra de Mariola, amb la voluntat de la captació de la llum i la recreació de l’atmosfera de la nostra terra. També realitzarà obres religioses per a decorar les esglésies de Santa Maria, Sant Jordi i Sant Maure i Sant Francesc.

Com es pot apreciar, Fernando Cabrera Cantó és un artista a qui li agrada la investigació i l’exploració de nous temes i arguments, a més d’aconseguir una evolució de la seua factura que es transmet en les pinzellades.

Aquest apunt realitzat per Ferran Cabrera Cantó i que es troba a la Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi, es tracta d’un retrat ràpid, amb una captació del moment únic, un moviment captat al vol i traslladat al llenç.

La pinzellada ens diu que l’obra ha estat realitzada en un moment, sense massa temps per a la seua producció. Aquesta informació ens la donen les grans taques de color que formen el retrat.

Establint un fons fosc que no ressalta i que quasi es confon amb els cabells i la roba de la protagonista, estableix un focus lumínic frontal on el rostre i el coll de la dona són el centre de l’atenció de l’observador.

Cabrera ha pres a la dona en un instant, conversant o a punt de dir alguna cosa, traduint la seua expressió en una demostració de mestria, i captant l’essència, l’esperit i l’atmosfera del moment.

Bibliografia:

  • Espí Valdés, A. Acercamiento al mundo plástico y humano de Cabrera Cantó. Eines. Revista interdisciplinar. Nº 3 i 4. IES Pare Vitoria. Alcoi.1984.
  • Espí Valdés, A. Centenario del pintor Fernando Cabrera Cantó. Sinfonía Cabrerista. Separata de “Archivo de Arte Valenciano”. Valencia. 1966
  • Hernández Guardiola; L. Fernando Cabrera Cantó (1866-1937). Cat. Exp. Diputació d’Alacant. 2005.
  • Fernando Cabrera. https://www.museodelprado.es/aprende/enciclopedia/voz/cabrera-canto-fernando/d530cee6-0937-4f00-bf2a-dbd433af6af8
  • Fernando Cabrera. http://www.mubag.com/cabrera-canto-fernando/
  • Segura Martí, J.M i Santamaria Cuello, M. Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi. I Catàleg de pintures. Del segle XVI a la dècada de 1930.  Alcoi, 2013. Centre Cultural Mario Silvestre. Alcoi. 2013. Pàg. 45

Exposicions:

  • Exposició “Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi. Selecció de pintures. Del segle XVI a la dècada de 1930“. Centre Cultural Mario Silvestre. Alcoi. 2013

Text: Lucia Romero Segura

  1920  /  Art  /  Last Updated October 23, 2018 by Lucia Romero Segura  /  Tags: , , , , , , , , ,