Info Panel
You are here:   Home  /  Art  /  Monument de La Menora

Monument de La Menora

Cabrera Cantó, Fernando (atribuïda)

Monument de La Menora

Inicis segle XX

20 x 15 cm

Oli sobre tàblex

 

L’obra arriba a la Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi a través d’un llegat testamentari de Francisco Vicent Zaragoza. L’autoria d’aquesta obra s’atribueix a Ferran Cabrera Cantó.

Ferran Cabrera Cantó (Alcoi, 1866-1937), pintor alcoià, que es va formar a l’Acadèmia de Sant Carles de València per a continuar en la de San Fernando a Madrid, i acabar a Roma amb una pensió de la Diputació d’Alacant. Després de tres anys a Roma, tornarà a Alcoi, i donarà classes a l’Escola Industrial i a la “Casa de la Bolla”. Es casarà amb Milagros Gisbert, filla del seu protector, però que va morir a l’any d’haver contret matrimoni. Es tornarà a casar amb la seua cunyada, Elvira Brutinel, també vídua.

Instal·larà el seu taller a la Casa del Pavo, al carrer de Sant Nicolau, i es convertirà en l’epicentre polític, cultural i intel·lectual de la ciutat. Sense necessitats econòmiques, es dedica a l’art plenament sense imposicions externes. L’obra de Cabrera experimentarà diferents fases, tant estètiques com temàtiques, que s’han de tenir presents per a poder comprendre cada obra.

No és el mateix tractament el que realitza a l’obra Mors in Vita, que en un paisatge o en l’obra titulada A l’abisme.

Tal com explica el Mubag, l’obra de Cabrera mostra diferents etapes, la que realitza després del seu viatge a Itàlia, on farà obres d’història o d’argument, i posteriorment es dirigeix cap a temàtiques del costumisme valencià amb una factura luminista, tal com les desenvoluparà Sorolla, però sense exagerar tant la pinzellada. A partir del descobriment del seu propi entorn natural, pintarà paisatges de la serra de Mariola, amb la voluntat de la captació de la llum i la recreació de l’atmosfera de la nostra terra. També realitzarà obres religioses per a decorar les esglésies de Santa Maria, Sant Jordi i Sant Maure i Sant Francesc.

Com es pot apreciar, Ferran Cabrera Cantó és un artista a qui li agrada la investigació i l’exploració de nous temes i arguments, a més d’aconseguir una evolució de la seua factura que es transmet a les pinzellades.

L’obra mostra un paisatge de la Serra de Mariola, que correspon al Mas de la Menora propietat en aquell moment de Ferran Cabrera. Ubicat a la partida de Polop Alt, La Menora es troba al punt més elevat des d’on es pot divisar tota la Vall.

Es presenta un bosc de pins i una imatge en la part central que fa al·lusió a la Verge Maria. Aquesta imatge es trobava sobre un pedestal on encara es pot llegir “Ave Maria”. Aquesta peça marcava l’inici de la propietat de l’artista, que tenia per tota la seua finca obres d’art com aquesta, que avui ja no es conserven.

Aquesta petita pintura és un apunt pres directament del natural o a plein air, ja que les dimensions i el suport així ho demostren. Es mostra un paisatge amb una lluminositat molt intensa, on es pot trobar un tractament de la cromatografia que s’acosta molt a les obres reconegudes de Ferran Cabrera Cantó.

Bibliografia:

 Exposicions:

  • Exposició «Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi. Selecció de pintures. Del segle XVI a la dècada de 1930». Centre Cultural Mario Silvestre. 2013.

Text: Lucia Romero Segura

  1920  /  Art  /  Last Updated October 23, 2018 by Lucia Romero Segura  /