Info Panel
You are here:   Home  /  Art  /  Gerro amb clavellines

Gerro amb clavellines

Cabrera Gisbert, Fernando

Gerro amb clavellines

1920 ca.

Oli sobre llenç

34,5 x 23,5 cm

 

Tota l’obra adquirida de Ferran Cabrera Gisbert es va produir a través d’un llegat testamentari de D. Francisco Vicent Zaragoza a favor de l’Ajuntament d’Alcoi.

Sobre Ferran Cabrera Gisbert no hi ha massa bibliografia, atés que no va ser un pintor de relleu en la seua època, així és que s’inclou la informació que Francisco Agramunt exposa en la seua enciclopèdia d’artistes valencians.

Ferran Cabrera Gisbert va nàixer a Alcoi el 1897, fill del pintor Ferran Cabrera Cantó. Es formarà al taller del seu pare com a pintor. Marxarà a Madrid per a formar-se a l’Escola de Belles Arts de San Fernando. La seua producció se centra sobretot en la creació d’obres de caràcter realista i desenvolupades amb un to amable. Així treballarà el gènere del bodegó, el retrat i la figura, a més del paisatge. L’ús de la seua pinzellada s’estableix dins de la tècnica impressionista.

Aquesta obra que es conserva en la Col·lecció d’Art s’inclou dins de la representació impressionista que exposa Agramunt. En aquest cas, igual que altres propostes, es tracta d’un bodegó on presenta únicament dues flors d’esquena a l’espectador i dins d’un gerro de fang esmaltat.

De la mateixa manera que en altres composicions, es produeix una diferenciació entre el plànol del fons i el plànol de base, i s’estableix dins de la mateixa línia cromàtica.

El gerro es troba lleugerament disposat cap a la dreta de l’obra i així es compensen les voluptuoses formes de les clavellines.

El punt de llum que aplica està situat en l’angle superior dret, el qual crea una ombra que ajuda a l’equilibri de la composició.

En destaca, sobretot, el to vibrant de les flors i la pinzellada allargada, però segura, que hi aplica. És evident que es tracta d’una obra de menor qualitat de l’artista, però el que ha captat la nostra atenció ha estat la deliberada posició de les clavellines, de les quals exposa la part posterior abans que la frontal, que és molt més rica i es presta més a l’aplicació de llum i color. Tal vegada, l’estat anímic de l’artista o la seua realitat personal apareixen representats en aquesta petita obra.

Bibliografia:

  • Agramunt Lacruz, F. Diccionario de Artistas Valencianos del siglo XX. Tomo I. 1999. pàg. 315.

Text: Lucia Romero Segura

  1920  /  Art  /  Last Updated October 23, 2018 by Lucia Romero Segura  /