Info Panel
You are here:   Home  /  Art  /  La portella

La portella

Mataix Monllor, José

Portella

Inicis segle XX

43 x 33 cm

Oli sobre llenç

 

L’obra arriba a la Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi a través del llegat testamentari de Francisco Vicent Zaragoza. La firma de l’artista es pot observar a l’angle inferior dret.

José Mataix Monllor (Alcoi, 1882 –  Alcoi, 1952) és un artista que de ben jove va mostrar interés pel dibuix i la pintura, va assistir a les classes de Dibuix de l’Escola Superior Industrial, on va tindre com a mestres Laporta, Morrió i Cabrera. Els seus condeixebles van ser Solroja, Romeu, Llàcer i Pascual. Va participar en l’exposició de pintors que va fer el centre en 1901 i on va obtenir el Primer Premi de Paisatge, per l’obra Mariola.

En 1904 va marxar a Madrid on va treballar sota la direcció d’Emili Sala. Aquell any va participar en l’Exposició Nacional de Belles Arts amb les obres Les dotse, Últimas horas i Picos del Castellá, en què va obtenir una Menció d’Honor. En morir el seu mestre i amic, Emili Sala, i el seu pare en 1910, va tornar a la ciutat per a fer-se càrrec dels negocis familiars. El seu vertader objectiu era aconseguir la fama a través de la seua producció, però la necessitat econòmica va fer que abandonara momentàniament la seua carrera artística. Però la seua necessitat de ser artista era més forta, i va començar a participar en les classes de Cabrera a la Reial Fàbrica de Draps. Amb Cabrera, la seua carrera va prendre forma, i va aprendre a desenvolupar paisatges, figures, bodegons, flors, interiors i composicions. A partir del seu contacte amb Cabrera Cantó es va convertir en pintor, on les seues obres van adquirir un reconeixement i va començar a vendre-les. Impulsat pel seu mestre, va desenvolupar els temes d’espais oberts, paisatges dels voltants d’Alcoi, les serres… La seua pintura es va decantar cap a l’experimentació neoimpressionista, sensible al color clar, lluminós, on els temes de les carrasques, els pins, els riscos, les oliveres… van afavorir la llibertat del pinzell. El paisatge va ser la seua font de material, ja que li proporcionava múltiples possibilitats com treballar els capvespres de la tardor o la gran claror que oferia l’estiu fins a les grans masses boscoses o els terrenys llaurats. Amb la seua obra es va demostrar un pintor dotat per al paisatge, el color i la llum.

Va ser pioner a Alcoi del neoimpressionisme i va ser a partir del 1944 quan el seu nom va començar a destacar. Aquest any va guanyar la primera medalla de la Primera Exposició Provincial de Belles Arts de la Diputació d’Alacant.

Va obtenir un gran èxit en 1946, amb una exposició al Círculo Industrial d’Alcoi i l’any següent a Bilbao repetirà el mateix èxit amb motiu d’una mostra antològica. En 1951 va realitzar una mostra completa a València al Círculo de Bellas Artes de València.

Mataix morirà en 1952. En 1962, la Sala Braulio de València li va dedicar una exposició retrospectiva, que oferia un panorama complet de la seua obra. I a Alacant, la Galeria Devesa li va dedicar una antològica.

Aquesta peça entra dins de les obres que pinta Mataix com a espais dels voltants d’Alcoi, de la serra, on allò que cerca és la representació a manera de paisatge d’un element que tot sol no seria considerat mai un objecte artístic. Mataix, tal com s’ha exposat en la biografia, va ser un gran paisatgista i queda manifesta aquesta gran habilitat, atés que una simple porta es converteix en una obra on queda representat l’estudi cromàtic i lumínic  d’un matí d’estiu banyat per unes ombres que transporten una frescor de la serra.

Bibliografia:

  • Agramunt, F. Diccionario de artistas valencianos del siglo XX. Ed. Albatros. 1999. Tomo III. Pàg. 1100.
  • Espí Valdès, A. «La escuela pictórica alcoyana. 1769 – 1969». Saitabi: revista de la Facultat de Geografia i Història, ISSN 0210-9980, núm. 23, 1973, pàgs.191-220.
  • Segura Martí, J. M. i Santamaria Cuello, M. Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi. I Catàleg de pintures. Del segle XVI a la dècada de 1930. Alcoi, 2013. Centre Cultural Mario Silvestre. Alcoi. 2013. Pàg. 60.

Exposicions:

  • Exposició “Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi. Selecció de pintures. Del segle XVI a la dècada de 1930”. Centre Cultural Mario Silvestre. Alcoi. 2013. Pàg. 61.

Text: Lucia Romero Segura

  1920  /  Art  /  Last Updated July 4, 2017 by Lucia Romero Segura  /