Info Panel
You are here:   Home  /  Art  /  Religioses

Religioses

Martínez Expósito, Pedro Antonio

Religioses

1926

70 x 58 cm

Oli sobre llenç

Obra que pertany a la sèrie d’obres del Patrimoni Artístic Nacional que es van recuperar per a la formació del Museu d’Art en 1945, inclosa en el Llibre de Registre d’entrada d’objectes en propietat i depòsit del Museu d’Art d’Alcoi.
Pedro Antonio Martínez Expósito (1886 – 1965). Nascut a Pulpí, a la província d’Almeria. La seua infantesa trascorre a la pedania de El Convoy, on treballava el camp i repartia aigua amb el seu pare.

En 1909, quan comptava vint-i-cinc anys, Emilio Zurano, paisà de Pedro Antonio, es va adonar de les qualitats artístiques d’aquest. Va decidir apadrinar-lo i endur-se’l a Madrid per a formar-lo de la mateixa manera que havien fet amb ell.

Emilio Zurano es va preocupar de buscar-li mestres que formaren Pedro Antonio. Va començar els estudis de pintura amb Eduardo Chicharro i estarà amb ell fins a 1912. Quan Chicharro marxa a Roma a fer-se càrrec de la direcció de l’Acadèmia de Belles Arts de Roma, Pedro Antonio continua el seu procés formatiu amb López Mezquita, el qual marcarà la seua orientació cap a la pintura “de casta” espanyola.

Fins a 1920 viurà amb Emilio Zurano, però s’independitzarà segons les dades que ofereix Bernardino Pantorba, que el va visitar per a obtenir dades per al seu llibre d’artistes andalusos.

Pedro Antonio va marxar en 1930, on va exposar a Rio de Janeiro, São Paulo i Buenos Aires, llocs on vendria la major part de la seua obra. Estableix la seua residència a Nova York el 1932 on sembla que va triomfar, ja que era un gran retratista, a més de dominar la figura femenina, la qual cosa va fer que la seua obra fora absorbida per la societat novaiorquesa dels anys 40.

Se sap que va viure a l’Havana, Mèxic i que va fixar la seua residència a Rio de Janeiro fins a 1965, data de la seua mort.

Avui l’Ajuntament de Pulpí conserva huit de les seues obres.

L’obra que es conserva en la Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi es tracta d’un retrat de grup, com els que acostumava a fer Pedro Antonio. Artista que treballa com ningú el retrat femení, i que en aquesta obra extrau meravellosament la part més psicològica de l’escena. Quatre retrats i cadascun diferent, cada mirada, cada expressió i cada posició envia un missatge diferent que pluralitza el contingut.

Tres de les retratades reflecteixen una actitud de conformitat i de resignació que no es dóna en la jove religiosa que mira directament a l’espectador i que ens revela amb la mirada que aquest no és el seu món i que té molt clar que la via de la castedat i l’oració no són el seu camí. Un tractament excepcional de la psicologia i del retrat femení, com ja s’ha comentat. Va ser un dels pintors més famosos a Nova York i veient aquesta obra no hi ha cap dubte que ho fóra.

Bibliografia:

Exposicions:

  • Exposició “Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi. Selecció de pintures. Del segle XVI a la dècada de 1930”. Centre Cultural Mario Silvestre. Alcoi. 2013.

Text: Lucia Romero Segura

  1926  /  Art  /  Last Updated March 9, 2017 by Lucia Romero Segura  /