Info Panel
You are here:   Home  /  Art  /  Vell nu

Vell nu

Cabrera Cantó, Fernando

Vell nu

1931

50 x 30 cm

Carbonet sobre paper

 

L’obra arriba a la Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi a través d’un llegat testamentari de Francisco Vicent Zaragoza.

Fernando Cabrera Cantó (Alcoi, 1866-1937), pintor alcoià que es va formar a l’Acadèmia de Sant Carles de València per a continuar en la de San Fernando a Madrid, i acabar a Roma amb una pensió de la Diputació d’Alacant. Després de tres anys a Roma, tornarà a Alcoi, i donarà classes a l’Escola Industrial i a la “Casa de la Bolla”. Es casarà amb Milagros Gisbert, filla del seu protector, però que va morir a l’any d’haver contret matrimoni. Es tornarà a casar amb la seua cunyada, Elvira Brutinel, també vídua.

Instal·larà el seu taller a la Casa del Pavo, al carrer de Sant Nicolau, i es convertirà en l’epicentre polític, cultural i intel·lectual de la ciutat. Sense necessitats econòmiques, es dedica a l’art plenament sense imposicions externes. L’obra de Cabrera experimentarà diferents fases, tant estètiques com temàtiques, que s’han de tenir presents per a poder comprendre cada obra.

No és el mateix tractament el que realitza a l’obra Mors in Vita, que en un paisatge o en l’obra titulada A l’abisme.

Tal com explica el Mubag, l’obra de Cabrera mostra diferents etapes, la que realitza després del seu viatge a Itàlia, on farà obres d’història o d’argument, i posteriorment es dirigeix cap a temàtiques del costumisme valencià amb una factura luminista, tal com les desenvoluparà Sorolla, però sense exagerar tant la pinzellada. A partir del descobriment del seu propi entorn natural, pintarà paisatges de la serra de Mariola, amb la voluntat de la captació de la llum i la recreació de l’atmosfera de la nostra terra. També realitzarà obres religioses per a decorar les esglésies de Santa Maria, Sant Jordi i Sant Maure i Sant Francesc.

Com es pot apreciar, Fernando Cabrera Cantó, és un artista a qui li agrada la investigació i l’exploració de nous temes i arguments, a més d’aconseguir una evolució de la seua factura que es transmet a les pinzellades.

Aquesta obra és un estudi de figura humana del natural, de mig cos. Si s’observa la imatge, es pot apreciar com es fa un estudi del braç, la posició de les mans i de l’expressivitat. A més a més, es realitza un treball d’incisió de la llum i de volumetries a través de les llums i les ombres. Cabrera aconsegueix mostrar un retrat meravellosament aconseguit. És evident que a aquestes altures de la seua carrera, no necessitava treballar la figura humana, com queda de manifest, però de vegades; però, fins i tot, els més famosos artistes comproven que la seua tècnica continua en estat impecable.

Des del meu particular punt de vista, aquest estudi copsa l’atenció de qui l’admira simplement pel personatge representat. És molt estrany veure el retrat nu d’un ancià; però, d’altra banda, comprenc que és un repte per a l’artista, ja que el cos presenta majors dificultats per a ser representades i això és, potser, el que buscava Cabrera.

Bibliografia

  • Espí Valdés, Adrián. «Acercamiento al mundo plástico y humano de Cabrera Cantó». Revista interdisciplinar. Núm. 3 i 4. IES Pare Vitòria. Alcoi. 1984.
  • Hernández Guardiola, L. Fernando Cabrera Cantó (1866-1937). Cat. Exp. Diputació d’Alacant. 2005.
  • Fernando Cabrera Cantó. http://www.mubag.com/cabrera-canto-fernando/ (Consulta realitzada on-line al desembre de 2016).
  • Museu del Prado. Cabrera Cantó Fernando. https://www.museodelprado.es/aprende/enciclopedia/voz/cabrera-canto-fernando/d530cee6-0937-4f00-bf2a-dbd433af6af8 (Consulta realitzada on-line al desembre de 2016).
  • Segura Martí, J. M i Santamaría Cuello, M. Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi. I Catàleg de pintures. Del segle XVI a la dècada de 1930. Alcoi. 2013. Centre Cultural Mario Silvestre. Pàg. 46.

Exposicions:

  • Exposició «Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi. Selecció de pintures. Del segle XVI a la dècada de 1930». Centre Cultural Mario Silvestre. 2013.

Text: Lucia Romero Segura

  1931  /  Art  /  Last Updated October 23, 2018 by Lucia Romero Segura  /