Info Panel
You are here:   Home  /  Art  /  Cùpula del Molinar

Cùpula del Molinar

Masiá Doménech, Juan

Cúpula del Molinar

Mitjans del s. XX

130 x 130 cm.

Fresc

 

Aquesta peça que pertany a la Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi és un fresc que es conserva al vestíbul del primer pis de la Casa Consistorial.

Juan Masià Domenech (Alcoi 1901 – Argentina 1961) Va ser pintor, escultor i escenògraf format a les acadèmies lliures de la ciutat i va assistir a l’Escola Industrial d’Alcoi. Quan va acabar la seua formació, va participar en la decoració de diversos edificis públics. En 1923 va realitzar el servei militar a Melilla, on durant quatre anys va participar en la campanya contra els moros del Rif. En tornar a Alcoi, va participar en la construcció de carrosses, carros i galeres per a les Festes de Moros i Cristians. Com a decorador va fer els panells, murals, bustos i baixos relleus dels teatres Principal, Calderón, Treball, Pares Salesians i Cine Avenida. Entre les activitats destacades van ser la decoració del Vestíbul Central de l’Ajuntament d’Alcoi. Va tindre una gran amistat amb José Pérez “Peresejo” el qual el va sensibilitzar cap a l’obra grega i mediterrània. Va formar part durant la Guerra Civil del Sindicat d’Escriptors i Artistes, i junt amb José Pérez Pérez “Peresejo” van crear el Museu Popular a l’església de Sant Jordi d’Alcoi amb la finalitat de protegir les obres d’art en un moment de convulsió històrica.

Pocs anys després de finalitzar la guerra, va marxar a Argentina junt amb la seua família, inclòs el seu fill José Masià Segrelles, estudiant de Belles Arts a l’Acadèmia de Sant Carles de València era membre del Grupo Los Siete.

Allí va treballar a la ciutat de Còrdova com a decorador i escenògraf, i cal esmentar el Pessebre Monumental que va construir per al Parc Sarmiento de Còrdova el 1953. Va ser en aquest moment quan va entrar com a professor a l’Escola d’Artesania i quan va realitzar una ràpida trajectòria artística que es va veure trencada a principi dels anys seixanta a causa d’un accident de trànsit el 16 de juny de 1961.

Juan Masià Domenech realitzà sis frescs que representen sis paisatges característics de la ciutat d’Alcoi. En aquest cas, es tracta d’un paisatge on l’element protagonista és el paratge del Molinar, amb l’edifici Font del Molinar i la seua característica cúpula com a element principal. Aquesta construcció forma part del conjunt industrial que es va establir a la proximitat del riu per tal d’aconseguir l’energia hidràulica, es troba ubicat a l’inici del barranc de la Batalla i el seu autor va ser Josep Abad i Carbonell. Es tracta d’un edifici que dóna accés a la font, consta d’una cúpula i un cupulí adornat amb franges de colors ocre i blau. El cupulí apareix tancat amb una volta i presenta finestres amb arc de mig punt.

L’edifici es troba envoltat per un mur octogonal i presenta una porta amb un arc de mig punt. El fresc representa de forma realista aquest paratge, realçant el passat històric i patrimonial de la ciutat. Amb una pinzellada acurada, no veiem cap tipus d’estudi de color o de llum, l’artista com a bon escenògraf, representa fidelment la Font del Molinar.

 

Bibliografia:

  • Agramunt, F. Diccionario de artistas valencianos del siglo XX. Tomo II: F-M Ed. Albatros. 1999. Pàg. 1095-1096.
  • Martínez Leal, J i Moreno Saez, F. dentro del libro El exilio valenciano en América. Obra y memoria de Girona, A. i Acebo, M. F. Ed. Universitat de València, i Institut de Cultura Juan Gil-Albert. 1995. p.136.
  • Segura Martí, J.M. i Santamaria Cuello, M. Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi. I Catàleg de pintures. Del segle XVI a la dècada de 1930. Alcoi, 2013. Centre Cultural Mario Silvestre. Alcoi. 2013.

Text: Lucia Romero Segura

  1950  /  Art  /  Last Updated July 21, 2017 by Lucia Romero Segura  /