Info Panel
You are here:   Home  /  Art  /  Fontilles

Fontilles

Aracil Ruescas, Rafael

Fontilles

1954

140 x 190 cm.

Oli sobre llenç.

Rafael Aracil Ruescas (Alcoi, 1930), va estudiar a la Facultat de Belles Arts de Sant Carles a València, becat per la Universitat i per l’Ajuntament, Rafael Aracil va acabar la carrera el 1952.

Va marxar a Granada per tal de completar els seus estudis i perfeccionar tècniques. El 1957 es va establir a París, on va obtenir una beca com a artista resident a Beaus Arts. Tal com afirma el mateix Aracil Ruescas, aquesta beca li va permetre la primera evolució artística que es produeix, passant de l’art constructivista a una figuració expressionista.

Ell mateix afirma que totes les etapes que van produint-se al seu desenvolupament artístic, estan interrelacionades.

El 1967 va tornar a Espanya i va ser professor de l’Escola d’Arts i Oficis d’Alcoi, passant a ser director del mateix centre, una vegada ja oficial. I va ser professor a l’Institut Pare Vitòria i a l’escola La Salle d’Alcoi.

A la fi dels anys 70, Rafael Aracil, va experimentar una evolució molt important segons afirma el mateix pintor, on descobreix que tant la seua vida com la seua obra són espirituals, i va començar a investigar sobre els mons amorfs, i a plasmar l’art com a reflex de l’ànima de la Humanitat.

Dins de la seua producció pictòrica trobem diferents temàtiques, el paisatge, el retrat, el nu, els bodegons, les composicions i els cartells, i tot allò que realitza a partir dels 80 són obres amb un gran influx de la temàtica i filosofia de les Vibracions.

L’obra que pertany a la Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi, va arribar a pertànyer al patrimoni de la ciutat a través d’una donació de l’autor. En 2006 l’obra va ser restaurada pel mateix Rafael Aracil Ruescas, ja que havia experimentat un dany en el llenç en 1981 a causa d’uns actes vandàlics succeïts el 12 de desembre, quan la Casa de la Cultura es trobava al Carrer Casablanca.

Avui la peça es pot contemplar permanentment a l’entrada de la Biblioteca, a mà esquerra, al costat de l’obra de Fernando Cabrera, Mors in Vita.

L’obra presenta una inscripció a manera de signatura: “Rafael Aracil Ruescas / Fontilles 54”.

Aquesta obra és un homenatge a la gran labor del Sanatori de Sant Francesc de Borja o com és més conegut, Sanatori de Fontilles. Es va fundar en 1902 amb l’objectiu d’acollir els malalts de lepra de tota Espanya. Va ser declarada en 1966 Fundació d’Utilitat Pública, i pertany a la Federació Internacional de lluita contra la lepra.

Com ja s’ha dit, va ser fundada en 1902 pel jesuïta Carlos Ferris i l’advocat Joaquín Ballester; i en 1909 es va obrir el sanatori Sant Francesc de Borja.

Així doncs, aquesta obra d’Aracil ens presenta una escena interior, on es veuen els jesuïtes realitzant aquesta atenció als pacients amb lepra. S’observa com una figura principal mira directament a l’espectador, és el fundador Carlos Ferris que amb la seua mà ens guia la mirada cap al malalt de lepra que es troba a la seua dreta. L’escena es troba dins del realisme on, el que vol plasmar l’artista, és un reconeixement a la gran feina dels jesuïtes per eradicar aquesta malaltia. No hi ha cap element plasmat que puga distraure de l’objectiu, que és mostrar al fundador, la seua labor i els tractaments als pacients. Per aquest motiu estan exempts qualsevol tipus d’elements decoratius que puguen distraure del missatge.

Bibliografia:

  • DD. AA. Patrimoni Alcoià. Ed. Periódico Ciudad de Alcoy i Diputació Provincial d’Alacant. 2008. Pàg. 123.
  • Segura Martí, J.M. i Santamaria Cuello, M. Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi. I Catàleg de pintures. Del segle XVI a la dècada de 1930. Alcoi, 2013. Centre Cultural Mario Silvestre. Alcoi. 2013. Pàg. 30

Text: Lucia Romero

  1954  /  Art  /  Last Updated July 21, 2017 by Lucia Romero Segura  /