Info Panel
You are here:   Home  /  Art  /  Pare Eduard Vitoria

Pare Eduard Vitoria

Autor desconegut

Pare Eduard Vitòria

1955

22 x 29 cm.

Gravat sobre paper.

 

Aquesta obra que pertany a la Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi és una donació del pare Eduard Vitòria.

La peça incorpora una inscripció, a la part inferior, a mà del mateix Eduard Vitòria:

“Al muy apreciado Exmo. Ayuntamiento de Alcoy como cariñoso recuerdo de sincera gratitud” firma y rúbrica “Eduardo Vitoria”. I al dors de l’obra es llig: “Fecha homenaje = 7-5-55”.

Eduard Vitòria Miralles (Alcoi, 1864 – 1958) Químic i jesuïta, pioner als estudis de química orgànica a Espanya.

En 1874 va realitzar els estudis de batxiller a València i en 1881 va marxar a Madrid per estudiar Matemàtiques, però no va acabar els seus estudis perquè es volia fer jesuïta. En 1886 va entrar a la Companyia en Veruela. Va iniciar els estudis de Física i Química a la Universitat de Barcelona i va acabar a la Universitat de València en 1896 amb un Premi Extraordinari. Quan va completar els seus estudis sobre Teologia, es va ordenar com a sacerdot.

Va marxar a la Universitat de Lovaina per a realitzar la Tesi Doctoral en Química Orgànica amb Louis Henry (1834- 1913). Va defensar la Tesi i va obtenir “Plus Grande Distinction”. Va publicar dues obres: Manual de Química moderna, teórica y experimental con sus aplicaciones al comercio y a la industria (1910) i Catálisis química, sus teorías y aplicaciones en el laboratorio y en la industria (1911).

La gran aportació del pare Eduard Vitòria va ser la seua capacitat en ensenyar la química a l’alumnat on es considerava imprescindible l’ús del laboratori com a eina experimental i necessària d’aprenentatge.

En 1927 va publicar el seu llibre més important: La Química del Carbono, teórica y práctica con vistas muy especiales a la síntesis en el laboratorio y en la industria.

En 1946 va rebre la Gran Creu Alfons X el Savi i en 1955 la Medalla d’Or de Mèrit al Treball. Va morir en 1958 a l’edat de 94 anys.

Aquesta obra es tracta d’un gravat del qual es van fer diverses còpies en ocasió de l’atorgament de la Medalla d’Or del Mèrit al Treball, en 1955. El pare Eduard Vitòria, en agraïment a tots els que el van recolzar en la seua carrera, fa arribar aquest gravat.

Bibliografia:

Text: Lucia Romero Segura

  1955  /  Art  /  Last Updated July 21, 2017 by Lucia Romero Segura  /