Info Panel
You are here:   Home  /  Art  /  [:ca]Retrat del mestre Espí. Finals s.XIX[:es]Retrato del maestro Espí. Finales del s.XIX[:]

[:ca]Retrat del mestre Espí. Finals s.XIX[:es]Retrato del maestro Espí. Finales del s.XIX[:]

[:ca]Retrat del mestre Espí

Freres, D.

Oli sobre llenç

Finals s.XIX

62 x 42 cm.

Aquesta obra és un retrat del Mestre Josep Espí Ulrich, encarregat pel col·legi Sant Josep de València, segons la inscripció que presenta l’obra: “Al M. Espí – El Colegio de S. José”.

No s’ha pogut verificar qui n’és l’autor, per la qual cosa es pot suposar que va ser un artista de segona categoria o bé algun conegut del Col·legi el que realitzara el retrat.

Josep Espí Ulrich va ser un gran compositor en la seua època. Nascut a Alcoi el 1849 i mort a València el 1905, quan tan sols tenia cinquanta-cinc anys.

Va ser mestre de capella, organista i professor de piano a l’Escola Sant Josep de València. A Madrid se’l va nomenar acadèmic de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando.

Va compondre obra sacra, òperes, composicions per a orquestres, peces per a piano i cançons, a més de posar música a poemes d’Schiller, Goethe, Lord Byron…, i tot això li va reportar una gran fama en la seua època.

El retrat presenta Josep Espí Ulrich en una posició de tres quarts, quasi de perfil, sense dirigir la mirada a l’espectador, fet que li dóna més presència de gran personatge. Va vestit de blau amb una camisa blanca ben emmidonada i un corbatí blau que fa joc amb el vestit. S’hi observa una agulla a manera de joia que sosté el corbatí.

El mestre Espí du unes ulleres menudes i el seu port és de gran intel·lectual. L’obra és de factura realista amb una pinzellada precisa i sense eixir-se’n dels cànons del retrat de l’època. El focus de llum prové del lateral dret i incideix sobre el cap del retratat. Aquesta obra segurament es degué realitzar com a agraïment de l’escola pel treball de Josep Espí com a mestre.

Bibliografia:

  • Segura Martí, J. M. i Santamaría Cuello, M. Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi. I Catàleg de pintures. Del segle XVI a la dècada de 1930. Alcoi. 2013. Centre Cultural Mario Silvestre. Pàg. 36.

Exposicions:

  • Exposició «Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi. Selecció de pintures. Del segle XVI a la dècada de 1930». Centre Cultural Mario Silvestre. Alcoi. 2013.

Text: Lucia Romero Segura[:es]Retrato del maestro Espí

Freres, D.

Óleo sobre lienzo

Finales s.XIX

62 x 42 cm.

Esta obra es un retrato del Maestro José Espí Ulrich, encargado por el colegio San José de Valencia, según la inscripción que presenta la obra: “Al M. Espí – El Colegio de S. José”.

No se ha podido verificar la autoría del retrato, por la cual cosa se puede suponer que la obra fue realizada por un artista de segunda categoría o por algún conocido del Colegio.

José Espí Ulrich fue un gran compositor en su época. Nacido en Alcoy en 1849 y fallecido en Valencia en 1905 cuando tan solo contaba con cincuenta y cinco años.

Fue maestro de capilla, organista y profesor de piano en la Escuela San José de Valencia. En Madrid fue nombrado académico de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando.

Compuso obra sacra, operas, composiciones para orquestas, piezas para piano y canciones, además puso música a poemas de Schiller, Goethe, Lord Byron…, y todo este trabajo le reportó una gran fama en su época.

El retrato presenta a José Espí Ulrich en una posición de tres cuartos, casi de perfil, sin dirigir la mirada al espectador, hecho que le da más presencia como gran personaje. Viste con un traje azul y una camisa blanca bien almidonada que adorna con un corbatín azul que combina con su traje. Se observa una aguja como joya que aguanta el nudo del corbatín.

El maestro Espí porta unas gafas menudas y su porte es de gran intelectual. La obra es de factura realista con una pincelada precisa y sin salirse de los cánones del retrato de la época. El foco lumínico proviene del lateral derecho e incide sobre la cabeza del retratado. Esta obra seguramente se debió realizar como un agradecimiento de la escuela por el trabajo de José Espí como maestro.

Bibliografía:

  • Segura Martí, J. M. y Santamaría Cuello, M. Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi. I Catàleg de pintures. Del segle XVI a la dècada de 1930. Alcoy. 2013. Centro Cultural Mario Silvestre. Pág. 36.

Exposiciones:

  • Exposición «Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi. Selecció de pintures. Del segle XVI a la dècada de 1930». Centro Cultural Mario Silvestre. Alcoy. 2013.

Texto: Lucia Romero Segura[:]

  1890  /  Art  /  Last Updated julio 31, 2017 by Lucia Romero Segura  /